Δράσεις του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» για το έτος 2015

www.youth-life.gr

1. Πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, σχετικά με θέματα υγείας και ποιότητας ζωής των εφήβων και των νέων (σεξουαλική αγωγή, ασφάλεια διαδικτύου, εμβολιασμοί κ.α.)

2. Δημιουργία εντύπου υλικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για την ενημέρωση μαθητών και γενικότερα του κοινού σε θέματα που αφορούν τους εφήβους (9 θεματικές ενότητες)
http://www.youth-life.gr/index.php/el/flyers-gr

3. Συνεργασία με τους παρακάτω Επιστημονικούς Φορείς στην Ελλάδα:
- Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», (www.youth-health.gr)
- Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr)
- Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (www.e-child.gr)

4. Συνεργασία με τμήματα και Οργανισμούς Εφηβικής Υγείας του Εξωτερικού:
- International Association for Adolescent Health (IAAH) (www.iaah.org)
- European Pediatric Association (www.epa-unepsa.org)
- International Pediatric Association (www.ipa-world.com)
- Women’s Federation for World Peace (W.F.W.P.)
- eNACSO (www.enacso.eu) European NGO Alliance for Child Safety Online

5. Μεμονωμένες δράσεις ενίσχυσης οικογενειών που έχουν ανάγκη στήριξης.

6. Υποστήριξη με ειδικούς και εθελοντές του Τμήματος Τεχνολογίας ("Double T.") της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού». Tο Double T. προσφέρει φροντίδα και εξατομικευμένη προσέγγιση – αντιμετώπιση αιτημάτων προβληματικής χρήσης του διαδικτύου π.χ. ακατάλληλο περιεχόμενο, διαδικτυακός εκφοβισμός, κακοποίηση, συμπεριφορές εξάρτησης, διαδικτυακή αποπλάνηση κ.α.

7. Το τμήμα «ΑλλάΖω χωρίς τον εκφοβισμό» της Μ.Ε.Υ. σε συνεργασία με το «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» προσφέρει φροντίδα και εξατομικευμένη προσέγγιση – αντιμετώπιση των θεμάτων παιδιών και εφήβων που προσέρχονται στη δομή με αιτήματα σχολικού εκφοβισμού, βίας, παρενόχλησης, αποκλεισμού, κακοποίησης κ.α. Προσέρχονται έφηβοι και οικογένειες μετά από παραπομπή από εκπαιδευτικούς (υπάρχει δίκτυο συνεργασίας με όλα τα σχολεία της Ελλάδος μέσω του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας - Μνημόνιο Συνεργασίας τον Ιούνιο του 2010 και Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αριάδνη»), παραπομπή από ειδικούς, την εισαγγελία ανηλίκων, και κυρίως από τη Γραμμή Στήριξης «Μ.Ε.Υποστηρίζω», η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος της Enacso www.enacso.eu Η Γραμμή Στήριξης δέχεται και εξυπηρετεί δωρεάν πάνω από 2.500 κλήσεις/έτος τα τελευταία έτη.

8. Υποτροφία ORIGAMI CRANE:
Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.), το Σωματείο προσφέρει την Υποτροφία “ORIGAMI CRANE”, υποστηρίζοντας 2 νεαρούς ενήλικες ανά έτος, με σκοπό την συμμετοχή τους στις συνεδρίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Council-H.R.C) στην επίλυση διενέξεων των Η.Ε.και προαγωγή ειρηνευτικών διαδικασιών, στη Γενεύη, για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της Άνοιξης. Οι συμμετέχοντες νέοι, μετά τη λήξη του προγράμματος, ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν εκπαιδευτικό (γνωστικό) εργαλείο με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων.

9. Πρόγραμμα δραστηριοτήτων εφήβων (μουσικοθεραπεία, σχέδιο) που λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν μπορούν να έχουν τα ανάλογα χόμπυ.

10. Διοργάνωση Σεμιναρίων για εκπαίδευση ιατρών, ειδικών, εκπαιδευτικών σε θέματα εφηβικής υγείας σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών :
- 5ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα, 16-17 Μαρτίου 2012
- 6ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα, 12-13 Απριλίου 2013
- 7ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα, 4-5 Απριλίου 2014
- 8ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα, 13-14 Μαρτίου 2015
- 9ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2016

11. Νέο διαφημιστικό spot, σε συνεργασία με την Μ.Ε.Υ., για την ενημέρωση παιδιών, εφήβων και κοινού για τον σχολικό εκφοβισμό Διοργάνωση Bazaar φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Golden Hall, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Δήμο Αμαρουσίου, κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα (2014-2015)

12. Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ENABLE-Ενδυναμώνω, που αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας (enable.eun.org) σε μαθητές όλης της χώρας.

13. Διοργάνωση της διημερίδας έναρξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE-Ενδυναμώνω σε συνεργασία με το Hellenic American University (H.A.U.)

14. Διοργάνωση της δράσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE-Ενδυναμώνω, Hackathon, με την συμμετοχή εφήβων, για την ενθάρρυνση των νέων να εργαστούν ομαδικά για την παραγωγή ενός τεχνολογικού προϊόντος, σχετικό με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

15. «Εφηβεία από το Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς 2015-2016.

10 μηνιαίες δίωρες διαδραστικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση των γονέων για την εφηβική υγεία και συμπεριφορά, χωρίς χρέωση http://www.youth-life.gr/index.php/el/news-gr/172-press-release-parent-academy

16. Διοργάνωση Έκθεσης Εικαστικών Έργων από παιδιά, με θέμα «Καλύτερος Κόσμος», 1-2 Απριλίου 2016. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Εντατικού Σεμιναρίου Εφηβικής Ιατρικής-State of the Art Adolescent Medicine Course. (Διοργανωτές Συνεδρίου: «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού», «Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής», «Μαζί για την Εφηβική Υγεία»).
Χώρος έκθεσης: Γκαλερί «Κέννεντυ» στην «Ελληνοαμερικανική Ένωση», Μασσαλίας 22, Αθήνα
Δικαίωμα Συμμετοχής: μαθητές σχολείων που λαμβάνουν μέρος στο Eυρωπαϊκό πρόγραμμα Enable, Ενδυναμώνοντας τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τον Εκφοβισμό, αλλά και σχολείων που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση αυτή.