Γράφει ο: Σπύρος
18 ετών

Όλοι οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, αναζητούν την ευτυχία στη ζωή τους, η οποία μοιάζει να πλαισιώνει την υγεία ως το υπέρτατο αγαθό. Παρ’ όλα αυτά στα μάτια των περισσοτέρων μας φαντάζει πολλές φορές ακατόρθωτη η κατάκτηση της. Παρακάτω παραθέτω τη δική μου οπτική για τα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν ένα νέο, έναν έφηβο στην προσωπική ευτυχία.

ευτυχισμένη κοπέλα1. Η πίστη στις δυνάμεις του
Δεν πρέπει ποτέ να αφήσει τις συνθήκες και τα εμπόδια που ορθώνονται να τον καταβάλουν. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ίδιος του ο εαυτός και η λιποψυχία του όταν οι απαιτήσεις φαίνονται δυσβάσταχτες. Όταν πάψει πλέον να πιστεύει στις ικανότητες του το στοίχημα έχει χαθεί. Αξίζει, λοιπόν, να οπλιστεί με αυτοπεποίθηση για να μπορέσει να αναδείξει την προσωπικότητα του.

2. Η εμπιστοσύνη στους άλλους
Δε μιλάμε βέβαια για τυφλή υπακοή στις επιταγές και τις παρακινήσεις του οποιουδήποτε, αλλά για την εμπιστοσύνη σε πρόσωπα που αποδεδειγμένα νοιάζονται για αυτόν. Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει η δράση του να ορίζεται από τρίτους, όμως σε κάποιες στιγμές η συμβουλή και η βοήθεια αγαπημένων προσώπων είναι απόλυτα ευεργετική.

3. Η επιλογή του τρόπου
Ο καθένας έχει τις δικές του δεξιότητες, τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, τις ατομικές του επιθυμίες. Πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσει το δρόμο που αυτά καταδεικνύουν, ακόμα κι αν αυτός δεν συνάδει απόλυτα με τα συνηθισμένα πρότυπα. Και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

4. Η ικανοποίηση με τα μικρά
Πολλά αγαθά μοιάζουν στη ζωή δεδομένα, όμως υπάρχουν άνθρωποι που τα στερούνται. Είναι, επομένως, σημαντικό, να κατανοήσει τη σημασία που έχουν όλα όσα του έχουν προσφερθεί απλόχερα ή έχει κατακτήσει ο ίδιος. Έτσι, θα αποκτήσει ένα αίσθημα βαθειάς πληρότητας.

5. Η προσφορά στους άλλους
Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος προσωπικής ικανοποίησης από την προσφορά στους ανθρώπους. Αυτός που δίνει ένα αγαθό ή προκαλεί, απλά με τις ενέργειες, του ευτυχία απολαμβάνει επίσης χαρά και εξυψώνει τη φύση του.

6. Ο σεβασμός στη γνώση
Η γνώση είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διατίθενται για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Συνεπώς, για έναν νέο η προσπάθεια απόκτησης της πρέπει να είναι συνεχής, αλλά και η υπόκλιση σε όσους την έχουν επιβεβνημένη.

7. Η πίστη σε υψηλές αξίες
Σε μία εποχή γενικότερης παρακμής και φθοράς μοιάζει να ανταμοίβεται αυτός που περιφρονεί την ηθική τάξη στο βωμό του συμφέροντος. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και τελικά επικρατεί εκείνος που διαθέτει ιδανικά και παραμένει πιστός σε αυτά, αρνούμενος να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Άλλωστε, έτσι, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του πιο αυστηρού κριτή, της συνείδησής του.

8. Η ανταπόκριση στις παρορμήσεις
Ο εξορθολογισμός και η λογική πρέπει να κατευθύνουν τη ζωή του, όχι όμως να καταστέλλουν τις επιθυμίες και τα «θέλω» του. Κάποιες φορές η «φωνή της καρδιάς», όπως λένε μερικοί, προφέρει τις ορθότερες συμβουλές.

9. Το «άνοιγμα» προς τους γύρω του
Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει στον απαιτητικό αυτό κόσμο ζώντας μέσα στη μοναξιά. Το να μοιράζεται τα προβλήματα του με ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης μετριάζει το βάρος του φορτίου του και αποτελεί αναμφίβολα θεραπεία ψυχής.

10. Η ανάδειξη μικρών στόχων
Θέτοντας και κατακτώντας μικρούς στόχους κάθε φορά, μπορεί να καταφέρει να γεμίσει τον εαυτό του ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση, αλλά και να φτάσει τελικά μέσα από ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι στο μεγάλο του στόχο.

Αυτά είναι μερικά μόνο βήματα που μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να οδηγήσουν στην ευτυχία. Ο καθένας μπορεί να αναδείξει τα δικά του. Είναι προφανές πως τελικά η κατάκτησή της έγκειται σε μικρές αλλαγές στη στάση ζωής μας.