09/03/2016

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Η 5η Συνάντηση με θέμα: «Διατροφή – Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής» ολοκληρώθηκε με επιτυχία!


Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου, Πρόεδρος ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού» παρουσίασε τις διατροφικές παγίδες σε παιδιά και εφήβους. Παγίδες, όπως τις ετικέτες των σούπερ-μάρκετ, την ατμόσφαιρα (π.χ. ωραίες μυρωδιές) του χώρου, τις παγίδες των διαφημίσεων, της επιβράβευσης με ένα ανθυγιεινό φαγητό για το «κατόρθωμα» λήψης μιας υγιεινής τροφής κ. ά.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των κατάλληλων συνδυασμών στις τροφές μας, ώστε να τους προσθέτουμε βιολογική αξία βοηθώντας την καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Παρουσιάζοντας έρευνες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες αποτυπώνουν την αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 50% τα τελευταία χρόνια, έθεσε τη σημασία της σωματικής άσκησης και της ένταξής της στην οικογένεια ως μια δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προγραμματίζεται από κοινού.

Στη συνέχεια η Ειρήνη Σάκου, παιδίατρος – Εφηβική Ιατρική, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακή Υπότροφος ΕΚΠΑ, συνεργάτις της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, παρουσίασε το θέμα: «Πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής Παχυσαρκίας». Το θέμα της υπερβολικής συσσώρευσης βάρους, δυστυχώς, τείνει να είναι σοβαρό και να απασχολεί σημαντικό αριθμό μιας και οι έρευνες δείχνουν ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μόνο θέμα αισθητικής.

Τη συζήτηση συντόνισαν η Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, παιδίατρος-ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού», η Αναστασία Μπαρμπούνη, παιδίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιμελήτρια Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ.

Οι παρευρισκόμενοι γονείς είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απορίες τους για θέματα, όπως: διατροφικές συνήθειες, συνδυασμοί τροφών, επιλογή γάλατος, συχνότητα λήψης κόκκινου κρέατος κ.ά.

 

Η επόμενη συνάντηση της "Ακαδημίας Γονέων" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 17:15 με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες, τη διάσπαση προσοχής - υπερκινητικότητα παιδιών και εφήβων και τον επαγγελματικό αναπροσανατολισμό τους.

Θα δοθεί σχετικό υλικό.