logo2017Τι είναι το πρόγραμμα YOUTHPOWER

Το πρόγραμμα YOUTHPOWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social & Emotional Learning). Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού που βρίσκονται στην μεταβατική φάση της προεφηβείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής www.youth-med.gr σε συνεργασία με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού.

Στόχοι του Προγράμματος

Το πρόγραμμα στόχο έχει, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές:

-να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικό εκφοβισμό

- να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις (όπως η ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, στρατηγικών αντίστασης, η διαχείριση σχέσεων

και συναισθημάτων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης κτλ)

-να αποκτήσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης που θα τους κινητοποιήσει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που διασφαλίζουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Μορφή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα YOUTH POWER για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες, διάρκειας 90-120 λεπτών η καθεμιά. Μπορεί να εφαρμοστεί την ώρα της ευέλικτης ζώνης στo πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Το πρόγραμμα ξεδιπλώνει τα θέματα τα οποία θέλει να επεξεργαστεί με τους μαθητές μέσα από τις ιστορίες μιας παρέας παιδιών της ΣΤ΄ Δημοτικού, που αποτελούν και τους ήρωες του YOUTH POWER. Μέσα από τις δικές τους ιστορίες οι μαθητές κινητοποιούνται να προβληματιστούν πάνω σε διάφορα ζητήματα και να δουν πώς και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες προκλήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν οι ήρωες του προγράμματος.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος YOUTHPOWER στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕκπαίδευσηΕκπαιδευτών (Training of Trainers ToT) τουΠρογράμματος YOUTH POWER

Το πρόγραμμα YOUTHPOWERμπορεί να εφαρμοστεί μόνο από εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί στην υλοποίηση του προγράμματος μέσα από μια εξειδικευμένη βιωματική εκπαίδευση.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 10 ώρες 

Θεματολογία :

üΕφηβεία, Αναπτυξιακό πλαίσιο Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου ΣΥΚ

üΔιερεύνηση της έννοιας του ρίσκου/κίνδυνου στην εφηβεία

üΠαράγοντες Κινδύνου

üΟ ρόλος της Πρόληψης

üΠαρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «YOUTHPOWER»

üΕνίσχυση της συνοχής της ομάδας

üΓνωριμία με το υλικό - Ομάδες εργασίες

üΕφαρμογή- Αξιολόγηση του Προγράμματος - Εξοικείωση με τις προτεινόμενες φόρμες αξιολόγησης

Στόχοι της εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Η εκπαίδευση στόχο έχει μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικών εισηγήσεων και βιωματικών τεχνικών:

-να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αυξήσουν την κατανόηση και τις γνώσεις τους πάνω στις συμπεριφορές υψηλού κίνδυνου και τον ρόλο της πρόληψης

-να τους εξοικειώσει με το περιεχόμενο , την φιλοσοφία και τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος

Τεχνικές εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

·Παιχνίδι ρόλων

·Εικαστικά μέσα

·Διεργασία σε μικρές ομάδες

·Συζήτηση σε κύκλο

·Δραστηριότητες ενεργοποίησης

·Καταιγισμός Ιδεών

·Μελέτη περιπτώσεων κτλ

·Ερωτηματολόγιο

Συνεργασία κατά την εφαρμογή του Προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής ενώ όσοι το εφαρμόσουν θα λάβουν στα σχολεία τους το σύνολο του υλικού που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1.Εγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού

2.Τετράδιο του Μαθητή

3. Οδηγό για Γονείς

4.Ερωτηματολόγια Αξιολόγησης

5.Φόρμες καταγραφής της εφαρμογής

Επιπλέον, θα υπάρχει στήριξη & εποπτεία των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν το πρόγραμμα ώστε να διευκολυνθούν στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα. Ο τρόπος συνεργασίας θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς.

Οι καλύτερες πρακτικές και τα projectsπου θα προκύψουν μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος YOUTHPOWERθα έχουν την δυνατότητα να προβληθούν σε εκδηλώσεις και συνέδρια της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και να βραβευτούν.

Πληροφορίες για το προσεχές Σεμινάριο

2ος Κύκλος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  στο Πρόγραμμα

·Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

·Ο αριθμός των μελών της κάθε ομάδας δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα. Θα σχηματιστούν δύο ομάδες εκπαίδευσης.

·Ο χώρος διεξαγωγής της επιμόρφωσης είναι το AlbaGraduateBusinessSchool:Ξενίας 6, Αθήνα 115 28

·Χρόνος υλοποίησης: 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 16:00-21:00

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 10:00-15:00

·Χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: έως Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

·Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό από το Παν/μιο Αθηνών

·Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη γραμματεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στα τηλέφωνα: 210-7710824, 213-2009806, 80011 80015 ή μέσω e-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." style="border: 0px; outline: 0px; font-style: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; cursor: pointer;">info@youth-health.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

·Επιστημονική Υπεύθυνος :

Άρτεμις Τσίτσικα: Επικ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

·Συντονίστριες εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

Μακαρώνη Σωτηρία, Ψυχολόγος Υγείας MSc

Σιαφαρίκα Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός MsED, MsPH,

WebSite: www.youth-med.gr/youthpower