6Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΣΚΗΤΗΣ 8ΜΑΡΤ 178 Μαρτίου 2017

H 6η συνάντηση της Ακαδημίας Γονέων πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του εκπαιδευτικού οργανισμού ALBA, με κεντρικό ομιλητή τον Αθανάσιο Ασκητή, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας και θέμα: «Σεξουαλικές ανησυχίες παιδιού και εφήβου».  

 

Ο ομιλητής με μότο: «Αγαπώ το σώμα μου, γι’ αυτό θέλω να το ξέρω», προσέγγισε το θέμα της σεξουαλικότητας στα παιδιά και τους εφήβους. Υπογράμμισε ότι η παιδική σεξουαλικότητα δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά κι ανέλυσε τη σεξουαλικότητα και την έκφρασή της στα διάφορα ηλικιακά στάδια.

 

Το πρώτο στάδιο είναι από την ηλικία 0-6 ετών. Η πρώτη ευχαρίστηση του παιδιού είναι να εισπράξει ικανοποίηση από συναισθηματικά ερεθίσματα που βοηθούν το παιδί να σχηματίσει θετική εικόνα για τον εαυτό του. Είναι σημαντικό το περιβάλλον, το παιδικό δωμάτιο, μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Συγκεκριμένα στο στάδιο 0-3 παρατηρείται αυτόματη αναζήτηση στις ηδονές, ενώ στην ηλικία 3-6 είναι συνειδητή η αναζήτηση της σωματικής ηδονής.

 

Το στάδιο της ηλικίας 7-11 χρόνων, όπου είναι και ο εφηβικός προθάλαμος, χρειάζεται ενίσχυση του ομόφυλου γονεϊκού ρόλου και σωματική ταυτοποίηση. Η ταύτιση του ομοίου και η ενίσχυση του διαφορετικού είναι σημαντικό να καλλιεργούνται. Επίσης, συστήνεται το άνοιγμα τολμηρού διαλόγου και η φιλομόφυλη επικοινωνία. Στην ηλικιακή φάση των 11-13 ετών βοηθάει ο συμμαχικός διάλογος πατέρα-γιου και μητέρας-κόρης.

 

 Στη συνέχεια ο κ. Ασκητής αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο της σεξουαλικής αγωγής, η οποία προτείνεται από την ηλικία των 6-12 ετών. Οι απορίες των παιδιών αρχίζουν να διατυπώνονται από την ηλικία των 3 χρόνων και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δώσουν στο παιδί καθώς μεγαλώνει απαντήσεις σε συνηθισμένα ερωτήματα όπως «Τι είναι σεξ;» οι οποίες να φωτίζουν τα συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα και της έκφρασής τους μέσα από τη σωματική επαφή.

 

Αν ο γονιός αισθανθεί αμηχανία ή δεν γνωρίζει την απάντηση, οφείλει να είναι ειλικρινής και στην πορεία να ψάξει την απάντηση σε τυχόν ερώτημα που δεν γνωρίζει, ώστε να τη μεταφέρει στο παιδί. Ο ρόλος του γονιού είναι ενεργητικός ακροατής.

 

Πολλοί γονείς αποφεύγουν να μιλήσουν για το σεξ. Οι συζητήσεις, όμως, γύρω από το σεξ είναι σημαντικές για την πρόληψη, αλλά και για το χτίσιμο καλής σχέσης του παιδιού με το ίδιο τους το σώμα, αλλά και με το άλλο φύλο. Σε αυτή τη συζήτηση μεταξύ γονιού και παιδιού, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος, το ύφος, που επικοινωνεί ο γονέας με το παιδί του, οι λέξεις που χρησιμοποιεί για να εξηγήσει και να περιγράψει καταστάσεις και να λύσει απορίες.

 

Οι ίδιοι οι γονείς με τη συμπεριφορά τους και με την ίδια τη μεταξύ τους σχέση γίνονται τα πρότυπα των παιδιών. Τα πρότυπα στην παιδική ζωή είναι σημαντικά.

Ο ομόφυλος γονιός καθοδηγεί το παιδί.

 

Στην ηλικία των 12-14 είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενθάρρυνση της επικοινωνίας, η ενίσχυση και η πρωτοβουλία του εγώ. Στην εφηβεία είναι όλα ανοιχτά. Διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού. Είναι το στάδιο όπου θα αναπτύξει στόχους μαθησιακούς, κοινωνικούς, προσωπικούς και όπου η βιολογική και πνευματική ανάπτυξη είναι μεγάλη.

 

Ο ρόλος του γονιού εκπαιδευτικά κλείνει στα 20 χρόνια του παιδιού του.

 

Ο κ. Θάνος Ασκητής έκλεισε την ομιλία τους συμβουλεύοντας τους γονείς να ακούν προσεκτικά τα παιδιά τους, να στέκονται δίπλα τους, να συζητούν μαζί τους με ενσυναίσθηση και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Στη σχέση αυτή δεν πρέπει να υπάρχει φιλία, αλλά γονεϊκή συμμαχία.

 

Στο Β΄ μέρος της συνάντησης, της οποίας συντονίστρια ήταν η επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, συζητήθηκαν απορίες των γονέων.