Kids Facebook post

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

Εξάχρονα µε facebook!

Μια νέα ελληνική έρευνα που έγινε το 2015 σε µαθητές ηλικίας 11-12 ετών στην περιοχή της Αττικής επιβεβαιώνει πως τα σηµερινά παιδιά είναι tech freaks, καθώς ξέρουν πολλά περισσότερα για την τεχνολογία από τους γονείς τους, και πως είναι κολληµένα από... κούνια µε το facebook, αφού διατηρούν προφίλ από την ηλικία των 6 ετών, προφανώς µε ψευδή στοιχεία, δεδοµένου ότι η «είσοδος» στους ανηλίκους κάτω των 12 ετών απαγορεύεται. Η µελέτη που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκοµείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σε ανήλικους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής και παρουσιάζεται σε αποκλειστικό δηµοσίευµα του «Ε.Τ.» δείχνει επίσης πως τα Ελληνόπουλα έχουν «κόλληµα» και µε τα smartphones και τα tablets από πολύ τρυφερές ηλικίες. Αναλυτικά τα ευρήµατα έδειξαν ότι το 52% των παιδιών θεωρούν πως είναι φωτεινοί παντογνώστες στα θέµατα της τεχνολογίας σε σύγκριση µε τους (αδαείς) γονείς τους και πως το ίδιο ποσοστό (δηλαδή ένα στα δύο παιδιά) είναι µέλος τουλάχιστον µίας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Kids Facebook post

Μειώθηκε η ηλικία

Η εκπαιδευτικός κ. Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστηµονική συνεργάτις της ΜΕΥ, τονίζει πως σε σύγκριση µε την προηγούµενη µελέτη του 2012 µειώθηκε αισθητά η ηλικία µύησης των παιδιών στο διαδίκτυο, κάτι που δεν θεωρείται κακό αλλά ανοίγει την πόρτα σε κινδύνους, δεδοµένου ότι τα παιδιά από τόσο νωρίς µπαίνουν ανεξέλεγκτα στο facebook και τα άλλα social media. Και ιδού η απόδειξη: Τα ευρήµατα φανερώνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά χρησιµοποιεί το facebook περισσότερες από δύο ώρες σε κανονική σχολική µέρα, στην οποία έχει και διάβασµα! Στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα η κατάσταση ξεφεύγει, µε το 36% να µπαίνει στο facebook περισσότερες από δύο ώρες. Εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά χρήσης για tablets και smartphones, µε το 37% των παιδιών να παίζει καθηµερινά παιχνίδια σε tablets και το 22% να οικειοποιείται µε τις ώρες το κινητό τηλέφωνο του µπαµπά ή της µαµάς.

Χωρίς επίβλεψη

Η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-εφηβικής ιατρικής, κ. Αρτεµις Τσίτσικα, επιστηµονική υπεύθυνος της ΜΕΥ, προσθέτει πως ανησυχητικά είναι επίσης και τα ευρήµατα ότι το 22% των παιδιών προτιµά να µπαίνει στο διαδίκτυο από το υπνοδωµάτιό τους, όπου δεν έχουν καµία επίβλεψη από ενήλικα, και πως το 37% των µαθητών χρησιµοποιεί καθηµερινά το διαδίκτυο για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση, δηλαδή έχουν αντικαταστήσει την παρέα µε e-φίλους και την παρεΐστικη έξοδο µε τους συµµαθητές µε online chatting, κάτι που εµποδίζει την κοινωνικοποίηση και τη συναισθηµατική ανάπτυξη των λιλιπούτειων. «Σε σύγκριση µε αυτά τα ποσοστά που είναι υψηλά -και που µας δηµιουργούν ανησυχία- χαµηλή παραµένει η χρήση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς λόγους στην πατρίδα µας», τονίζει η κ. Τσίτσικα και συνεχίζει: «Μόλις το 8,5% των µαθητών χρησιµοποιεί το Ίντερνετ για µελέτη στο σπίτι ενώ θα έπρεπε το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο. Κι αυτό γιατί έχει βρεθεί ότι η χρήση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς λόγους ασκεί προστατευτική δράση στα παιδιά και τα κρατά µακριά από τις e-παγίδες του εθισµού, του εκφοβισµού και της αποπλάνησης», καταλήγει η ειδικός.

«Απαγόρευση µέχρι τα 13»

Ο MR. FACEBOOK δεν έχει πάψει να εκπλήσσει την ανθρωπότητα µε τις ιδέες και τις επιλογές του – ίδιον των ευφυών ανθρώπων! Μιλώντας στην Παγκόσµια Εκθεση της Κινητής, που γίνεται στη Βαρκελώνη, ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ τόνισε ότι δεν θα αφήσει την κόρη του να αποκτήσει σελίδα στο facebook πριν γίνει 13 ετών. Ισως βιαστεί κάποιος να επιχειρηµατολογήσει ότι ο δισεκατοµµυριούχος Ζάκερµπεργκ δεν θα µπορούσε να πει κάτι άλλο, αφού αυτοί είναι οι όροι χρήσης του κοινωνικού δικτύου, το οποίο ο ίδιος δηµιούργησε. Ωστόσο, είναι κοινό µυστικό στην παγκόσµια διαδικτυακή κοινότητα ότι ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για το facebook έχει τέτοια λατρεία στην ολίγων µηνών κόρη του, ώστε δεν θα την άφηνε από πολύ µικρή να διακινδυνεύσει περιπλανώµενη στις «σκοτεινές γωνιές» του αχανούς διαδικτύου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Kids Facebook